شروع تازه سخت است، مهم نیست کودک شما چند ساله باشد یا چقدر شجاع باشد، در هر صورت تغییر مدرسه کار سختی است و چالش‌های بسیاری دارد. در این مقاله به این مسئله می‌پردازیم که به عنوان والدین چطور به کودک تازه وارد خود در یک مدرسه کمک کنید.

در پایان سال سوم دبستان، خانواده‌ام به من گفتند که خانه‌ی جدید خریده‌اند. این مسئله زیاد ذهنم را درگیر نکرد چرا که خانه‌ی جدید در همان محله بود و در عین حال خانه استخری هم داشت. در واقع خانه‌ی جدید آنقدر نزدیک بود که مادرم از همان فروشگاه قبلی خرید می‌کرد. و حالا در نظر بگیرید در چنین شرایطی چقدر سخت بود که فهمیدم، از نظر مدرسه در منطقه‌ی دیگری قرار دارم و باید مدرسه را عوض کنم. قرار بود در یک مدرسه تازه وارد باشم.

به خاطر ترس و اضطراب، گریه‌های عصبی می‌کردم. یکباره تغییرات زیادی اتفاق افتاد، یک خانه‌ی جدید، یک خواهر جدید و حالا یک مدرسه‌ی جدید. از پدر و مادرم می‌خواستم که کاری کنند تا بتوانم در همان مدرسه قبلی درس بخوانم، اما انگار چاره‌ای نبود.

این قضیه مربوط به ۳۷ سال پیش است و با وجود این که خیلی خوب در مدرسه جا افتادم و بهترین دوستانم تا امروز هم در همان مدرسه جدید پیدا کردم، اما ترومای مواجهه با چنین تغییری همچنان برایم وجود دارد.

متخصص روانشناسی کودکان در مورد تغییرات این چنینی می‌گوید، حتی اگر کودکان مایل به تغییر باشند، به هر حال تغییر، تغییر است و می‌تواند سخت و ترسناک باشد. این مسئله زمانی که کودک تمایلی به تغییر ندارد و مشتاق تغییر نیست سخت‌تر هم می‌شود. اما نحوه‌ی برخورد شما تاثیر زیادی بر نحوه‌ی مواجهه‌ی کودک با این مسئله دارد.

در بیشتر موارد تازه وارد بودن خیلی راحت نیست. اما کارهایی است که می‌توانید با انجام آن کار کودکتان را راحت‌تر کنید. در ادامه نظر متخصصان این حوزه را با شما مطرح می‌کنیم که چطور روند تغییر مدرسه را نه تنها برای کودک که برای شما هم راحت‌تر کنیم.

احساسات کودکتان را در رابطه با مدرسه جدید بپذیرید

تازه وارد بودن در مدرسه می‌توانند احساسات زیادی را در کودک برانگیخته کند. شما حتما باید تمامی احساساتی که کودک در دوره‌ی تغییر مدرسه تجربه می‌کند را بشناسید، از هیجان و اشتیاق گرفته تا ناراحتی و اضطراب. به کودک خود اجازه دهید احساس کند این احساسات نرمال است. باید به آن‌ها نشان دهید که ازشان حمایت می‌کنید و این کلید اساسی است.

راه‌های ارتباطی را باز کنید

وقتی احساسات کودک خود را معتبر شناختید، مهم است که آن‌ها به بیان نگرانی‌هایشان در خصوص تغییر مدرسه تشویق کنید.

آن‌ها را به صحبت کردن راجع به نگرانی‌هایشان تشویق کنید و به آن‌ها اطمینان دهید که در هر قدم از آن‌ها حمایت می‌کنید و همدردی و درک متقابل را به آن‌ها نشان دهید. از تجربیات خودتان در این زمینه حرف بزنید که بدانند تنها نیستند.

متخصصان روانشناسی کودک پیشنهاد می‌دهند سوالاتی از کودک بپرسید که بتوانید عمق ذهنی آن‌ها را کشف کنید و متوجه شوید چرا کودک شما اضطراب بالایی دارد. این کار همچنین سرنخ‌هایی به شما می‌دهد که چه مشکلاتی قابل کنترل است و چه مشکلاتی را باید تحمل کرد. سپس برنامه‌ای به همراه کودک خود بنویسید. از آن‌ها بپرسید برای این که آماده‌تر باشند، چه چیزهایی نیاز دارند. در نظر داشته باشید که می‌توانید روند انتقال را موثرتر پیش ببرید.

ایجاد نزدیکی

خداحافظی با مدرسه‌ی قبلی بخش مهمی از روند تغییر مدرسه است. اگر قرار است به معلم‌ها و دوستانش بگوید می‌خواهد مدرسه‌اش را تغییر دهد، این کار را بر عهده‌ی خودش بگذارید. فقط در طراحی برنامه‌ی خداحافظی با او همکاری کنید.

آیا معلم خاصی هست که بخواهد با او خداحافظی کند، آیا دوست دارد در راهروها قدم بزند؟ در این مورد با خود کودک مشورت کنید آیا تمایل دارد مهمانی‌ای برای خداحافظی برپا کند یا نه هر نوع عمومی شدن این مسئله را رد می‌کند.

در مورد مدرسه جدید تحقیق کنید

با کودک خود روی مدرسه تحقیق کنید، آدرس وبسایت مدرسه جدید را بررسی کنید و قوانین و برنامه‌ها، سیستم‌ها، ضوابط و مقررات آن را بررسی کنید.

این اطلاعات را با کودک خود به اشتراک بگذارید و راجع به سوالاتی که کودک در این باره از شما می‌پرسد پاسخ دهید. این کار به آن‌ها کمک می‌کند احساس آمادگی بیشتری داشته باشند و ذهنیتی راجع به مدرسه‌ی جدید به آن‌ها می‌دهد.

گروه دوستی جدید خود را در مدرسه پیدا کنید

آشنا شدن با فرهنگ مدرسه و ارتباط با سایر والدین کمک بزرگی به جا افتادن بچه‌ها در مدرسه می‌کند، چرا که پیوستن به جمع جدید، یک تلاش خانوادگی است. به برنامه‌هایی که در مدرسه برگزار می‌شود توجه کنید و تا حد ممکن در آن شرکت کنید.

بهتر است چند روز در هفته سراغ کودک خود بروید و او را از مدرسه بردارید، این کار فرصت مناسبی در اختیار شما قرار می‌دهد تا والدین بقیه کودکان را بشناسید و بهتر بتوانید به کودک خود کمک کنید. اگر مدرسه یا والدین، گروهی در پیام‌رسان‌های مختلف دارند، حتما عضو آن شوید تا بتوانید از اخبار و برنامه‌ها مطلع شوید. به این ترتیب می‌توانید دوستانی برای خودتان هم پیدا کنید.

نقش یک کودک تازه وارد را بازی کنید

در هفته‌ی اول می‌توانید نقش یک تازه وارد را برای کودک خود بازی کنید و نشان دهید که کودک شما با چه چالش‌هایی روبرو خواهد شد. متخصصان حوزه کودک می‌گویند می‌توانید از عروسک‌ها، اکشن فیگورها و حیوانات مختلف استفاده کنید و یک کلاس درس بسازید. به کودک خود اجازه دهید تمرین کند که چطور خود را به دوستان جدیدش معرفی کند، چطور دستش را برای پرسیدن سوال بالا بگیرد یا چطور موقع خواندن داستان کنار بقیه بنشیند.

متخصصان پیشنهاد می‌دهند روز اول کارهای خاصی در کنار هم انجام دهید تا روز اول تغییر مدرسه احساس خوبی ایجاد شود. کارهایی مثل خریدن یک کوله جدید یا کوتاه کردن موها. از زمان به عنوان فرصتی برای پرسیدن سوال از کودکتان استفاده کنید.

روز اول را به یک روز خاص بدل کنید

اولین روز در مدرسه جدید مواجهه‌ی سختی است و متخصصان می‌گویند بهترین شروع به سن و شخصیت کودک بستگی دارد.

برخی کودکان با یک صبحانه خوب خوشحال می‌شوند، یک کارت تبریک روز اول مبارک و کلی عکس. برخی دیگر ترجیح می‌دهند به این قضیه کمتر توجه شود تا راحت‌تر بتوانند با قضیه کنار بیایند و از تنش‌های احتمالی دوری کنند. درواقع تنها کاری که باید انجام دهید این است که کاری کنید تا کودکتان راحت‌تر با این قضیه کنار بیاید، اگر کودک شما از توجه کردن یا گرفتن عکس‌های زیاد فراری است، سعی کنید محیط را برای او راحت‌تر کنید.

در مجموع کودکان با یک روز آرام و برنامه ریزی شده آرامش بیشتری به دست می‌آورند. درنهایت می‌توانید یک دستبند برای کودک تهیه کنید تا با نگاه کردن به آن یاد شما بیفتد و همین برای او آرامش خاطر به همراه بیاورد.

بگذارید روابط دوستانه‌اش به صورت طبیعی ظهور کند

به عبارت دیگر به کودک خود فشار نیاورید که سریع دوست پیدا کند. در همه‌ی سنین، کودکان طی یک فرآیند طبیعی دوستیابی می‌کنند. این فرآیند می‌تواند در کلاس یا فعالیت‌هایی مثل ورزش، کلاب یا گروه‌های فعالیت‌های مختلف باشد.

بهترین چیزی که کودک شما می‌تواند برای موفقیت در مدرسه‌ی جدید انجام دهد، مشارکت است. با کودک خود کار کنید تا حداقل یکی از فعالیت‌هایی که دوست دارد در مدرسه انجام دهد را کشف کنید. ممکن است برای کودکان برونگرا این کار بسیار راحت باشد اما کودکان خجالتی و درون‌گرا زمان بیشتری برای پیوستن به گروه‌های مختلف لازم داشته باشند.

اگر کودک شما در این زمینه مقاومت کرد، سعی کنید او را راضی کنید که حداقل چهار هفته آن برنامه را ادامه دهد و اگر در نهایت نظرش تغییر نکرد و همچنان به کلاس علاقه نداشت، اجازه دهید کلاسش را تغییر دهد.

تمرین صبر

متخصصان دریافته‌اند که والدین از دیدن درگیری کودکشان اذیت می‌شوند اما کنار آمدن با محیط جدید کمی زمانبر است. در واقع والدین باید تلاش کنند که اضطراب آن‌ها در تغییر مدرسه، روی اضطراب کودک تاثیر نگذارد. شما کودکتان را بهتر می‌شناسید این که سریع با بقیه دوست می‌شود یا لازم است کمی محیط را بشناسد بعد به فعالیت‌های مختلف بپیوندد.

نکته‌ی مهم این است که تحقیقات نشان می‌دهد دو ماه زمان لازم است تا کودکان به لحاظ اجتماعی، آکادمیک و رفتاری با یک مدرسه جدید خو بگیرند.

اگر بعد از این مدت کودک همچنان از نظر رفتاری و خلقی مشکل داشت و یا تنها بود بهتر است با یک متخصص مشورت کنید. تراپیست‌ها و مشاوران مدرسه تجربه‌ی بسیاری در کمک به کودکانی با مشکل جا افتادن در محیط جدید روبرو می‌شوند، دارند.